Waarom ontworstelt Europa zich niet aan Amerika’s greep?

In zijn artikel What can be done? van 30 april 2018 vraagt Paul Craig Roberts zich af waarom Europa toestaat dat de Verenigde Staten met een roekeloze militaire strategie bezig zijn op hun grondgebied. Hij ziet geen voordelen voor Europa in blijvend NAVO-lidmaatschap. Europa heeft al zwaar te lijden onder de opgelegde economische sancties tegen Rusland, onder de vluchtelingenstromen t.g.v. Amerika’s oorlogen. De enige Europeanen die er wel bij varen zijn ‘leiders’ als Tony Blair, die er grote persoonlijke rijkdom uit weten te slepen.
Waarom verzet de europese bevolking zich dan grotendeels niet tegen dit vazalschap van de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten hebben nauwelijks oorlogsleed ervaren (al doen ze er zelf altijd erg druk over met hun monumenten en herdenkingen – FH), zo illustreert Roberts. Het totale aantal oorlogsdoden in de gehele geschiedenis van de Verenigde Staten becijfert hij op 568.559. Bij de Slag van Verdun alleen al kwamen 714.231 Fransen en Duitsers om het leven …
De amerikaanse bevolking heeft nauwelijks een geïnterniseerd besef van wat oorlog betekent en dat maakt de politiek van de Verenigde Staten zo roekeloos.

Europa, met name de voormalige oostbloklanden, moet het initiatief nemen en zich ontworstelen aan de greep van de Verenigde Staten.

Europe must take the lead, especially the central Europeans. These are peoples who were liberated from the Nazis by the Russians and who have in the 21st century experienced far more aggression from Washington’s pursuit of its hegemony than they have experienced from Moscow.

Paul Craig Roberts
Stuur door per e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *