Van het vlees af

Het gemak waarmee wordt geroepen dat de veeteelt zwaar moet worden ingekrompen ‘voor het klimaat’, verraadt weinig kennis van landbouw en behoeft nuancering. Het gaat om de bioindustrie die we moeten opgeven, niet om de veeteelt an sich.

Veeteelt verzorgt in een gezond boerenbedrijf, of in een samenwerkingsverband van akkerbouw-, veeteelt- en tuinbouwbedrijven, de mest voor een vruchtbare bodem en is daarmee essentieel. Zonder veeteelt wordt landbouw afhankelijk van kunstmest, met o.m. bodemdegradatie, verwoestende mijnbouw, uitputting van grondstoffen en hoog energieverbruik (CO2!) tot gevolg.

Het is te gemakzuchtig om te zeggen dat we zonder kunstmest de wereld niet kunnen voeden: zonder bioindustrie komen grote arealen landbouwgrond vrij voor voedingsgewassen. Laten we daarmee ervaring opdoen. En eet daarom biologisch. En daar mag en kan dan ook voor wie dat wil af en toe een stukje vlees bij.

Stuur door per e-mail

Eén reactie

  1. Anoniem

    In Europa zijn hebben wij in Nederland het meeste vee per vierkante meter en wel voor de export. Ons Land is vele en vele malen te klein voor deze hoeveelheden. Alles met.. te- ervoor is fout en maakt onherroepelijk schade. Ernstige vervuiling van de grond en vooral de lucht. Deze lucht is schadelijk voor ons mens. We wonen daarbij tegenwoordig bot op elkaar en ook op de giga veestapels doordat er zoveel meer mensen zijn dan 50 jaar geleden. Zolang we vee hebben welke ons land kan voedden is het niet schadelijk voor lucht en grond. Mits vakkundig mee omgegaan. Dan pas is er weer evenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *