De anglo-amerikaanse media hebben sinds het einde van WO II een grote invloed op de (west) europese bevolking. Onverholen propaganda zenders als Radio Free Europe, de vele films en televisieseries, hedendaagse muziek – het draagt allemaal bij tot een gevoel in het veelzijdige Europa dat wij ook een beetje Amerikaan zijn, dat we gedeelde belangen, een gedeeld wereldbeeld en een gedeelde cultuur hebben. Net als in het Romeinse Rijk spiegelen de overwonnen volkeren zich aan de bezetter en voelen zij zich meer en meer een met hem, of in elk geval hebben ze de illusie verwanten, vrienden te zijn. Dit noem ik ‘culturele bezetting’. – FH

Dennis Morgan, professor buitenland studies aan de Hankuk Universiteit in Zuid-Korea, spreekt zich in Counterpunch uit voor Russia Today (RT), dat sinds 2005 actief is. Hij betoogt dat het Engels sinds het begin van het brits imperium aan een opmars bezig is als wereldtaal en dat daarmee het anglo-amerikaans wereldbeeld en nieuws de toon zetten. Wil je daar iets anders tegenover zetten, je éigen wereldbeeld en nieuws, dan ontkom je er niet aan dat in het Engels te doen. De russische staat zette die stap en richtte Russia Today op, een onafhankelijke nieuwszender, waar een enorme redactionele vrijheid heerst, in tegenstelling tot bij de meeste amerikaanse en engelse media.
Naarmate RT beter wordt bezocht neemt vanuit het westen de druk erop toe. Het wordt uitgemaakt voor propaganda-zender van het Kremlin. Volgens Dennis Morgan onterecht, want hoewel het russische wereldbeeld een rol speelt zijn de meeste presentators geen Russen en gaat het meeste nieuws niet over Rusland of russische zaken. Er treden zeer onafhankelijke individuen aan, die bij de grote westerse media niet (meer) aan de bak komen. Een man als Ed Schultz roemt de redactionele vrijheid bij RT, in tegenstelling tot de censuur bij een zender als het amerikaanse MSNBC. Naast hem zijn er vele anderen van amerikaanse of britse origine, die zich thuis voelen bij RT, maar allerminst met één mond spreken. En dat deze mensen, die vaak een grote staat van verdienste hebben in het westen, nu allemaal in het russische propagande complot zouden zitten, is niet vol te houden. Eerder voelen zij zich bij RT bevrijd van een beknellend keurslijf zoals dat heerst bij de grote zenders in de anglo-amerikaanse wereld.
RT biedt een ander geluid op het mondiale nieuws-toneel. Het vergroot daarom de pluriformiteit van de journalistiek en alleen al dáárom zouden meer mensen kennis moeten nemen van wat het biedt.