John Kerry steekt de loftrompet over zichzelf

Op 20 januari 2017 publiceerde o.m. de Volkskrant een stuk van John Kerry, bij diens afscheid als minister van buitenlandse zaken van de VS.

Kerry’s leugenachtige verdraaiïng van de werkelijkheid mag niet onweersproken blijven. Er valt meer op te merken over zijn stuk, maar ik beperk me tot het volgende.

  • De VS hielp Irak niet ‘op een rustige wijze’ aan een nieuwe, veelzijdiger regering, maar heeft het land met twee oorlogen en afschuwlijke economische sancties vernietigd, om er daarna wat infrastructuur op te zetten die in de eigen kraam te pas komt.
  • Kerry verkneukelt zich over de neergang van Rusland (goed voorbeeld van een ‘leider’!) ten gevolge van o.m. de sancties ‘met de europese partners’. Die sancties zijn de europese landen opgelegd en brengen ook ons grote schade toe. Intussen springen amerikaanse bedrijven in het gat dat is ontstaan en is de handel tussen de VS en Rusland alleen maar toegenomen.
  • Syrië hééft een grondwet en het hééft een democratisch gekozen regering. Alleen niet van het soort dat de Amerikanen bevalt.

Hier valt nog aan toe te voegen dat Kerry’s beleid (en dat van Clinton en Obama) heeft geleid tot een onvoorstelbare mensenstroom vanuit Afrika en het Midden-Oosten (tot Afghanistan toe) naar de europese landen.
Gefeliciteerd John Kerry, goed gedaan!

hier onder het stuk van Kerry

Onze diplomatie heeft ons de wind in de zeilen gegeven

Door: John Kerry Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken

‘Deze week treedt een nieuwe regering aan en het is vanzelfsprekend om de erfenis van de vorige regering te evalueren. Sommigen hebben louter nachtmerries en denken dat de Amerikaanse positie als wereldleider snel afbrokkelt. Als vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken kan ik niet beweren dat ik objectief ben. Maar ik verlaat dit ambt in de overtuiging dat de Amerika’s leiderschap en betrokkenheid net zo essentieel en effectief zijn als altijd.

‘President Obama heeft steeds weer assertieve diplomatie als voornaamste buitenlands-beleidsmiddel ingezet om onze veiligheid en welvaart te bevorderen. Dat is vooral duidelijk te zien in onze campagne tegen Islamitische Staat. Tweeënhalf jaar geleden trokken deze moordenaars dwars door Irak en Syrië. In plaats van eenzijdig ten oorlog te trekken, hielpen we op een rustige wijze Irak aan een nieuwe, veelzijdiger regering en daarna hielpen we met een 68-koppige coalitie een weer volwaardig Iraaks leger te steunen in de strijd tegen IS.

‘President Obama trad aan toen het Iraanse nucleaire programma aan snelheid won en we onder groeiende druk stonden om militair in te grijpen. Hoewel we duidelijk maakten dat we geen middel onbenut zouden laten om het Iraanse kernwapen te voorkomen, begonnen we met diplomatie en met de strengste internationale sancties die de wereld ooit heeft gezien. Zonder een schot af te vuren of troepen in gevaar te brengen maakten we met onze partners een gezamenlijk actieplan om de weg van Iran naar een kernwapen te blokkeren en ons land, onze bondgenoten en de wereld veiliger te maken.

‘Toen Rusland in 2014 Oekraïne binnenviel, hadden de Verenigde Staten kunnen reageren zoals zes jaar daarvoor, toen de Russische interventie in Georgië alleen met retoriek tegemoet werd getreden. Maar de regering-Obama was in staat sceptici te weerstaan door met de Europese partners sancties op te leggen. Die hebben Rusland geïsoleerd en de economie ernstig getroffen.

‘We hebben ook de NAVO versterkt met een belangrijke uitbreiding van de veiligheidssteun voor onze Baltische en Centraal-Europese bondgenoten. Maar we bleven samenwerken met Rusland als dat in ons belang was. Omdat we pal stonden tegenover Rusland – ondanks het gebluf van zijn leiders – wordt het nu geplaagd door slinkende financiële reserves, een historisch zwakke roebel en slechte internationale relaties.

‘Toen president Obama aantrad, liepen pogingen onze planeet te beschermen tegen de catastrofale klimaatsveranderingen nergens op uit, vanwege decennia verschil van inzicht tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Maar onze handreiking aan China leidde tot doorbraken, die het afgelopen jaar tot het belangrijkste in de geschiedenis van klimaatsdiplomatie maakten. Daarop voortbouwen, in plaats van je daaruit terug te trekken, biedt een kans om de planeet te sparen voor de ernstigste gevolgen van klimaatsverandering.

‘Het is duidelijk: we hebben niet elk probleem opgelost, vooral niet in het permanent ontvlambare Midden-Oosten. Maar de VS hadden het beslist bij het juiste eind in het benadrukken van de noodzaak van een tweestatenoplossing voor Israëli’s en Palestijnen.

‘Ik blijf ervan overtuigd dat de formule die we hadden om het gruwelijke conflict in Syrië op te lossen de enige reële kans was en blijft om de oorlog te beëindigen: diplomatie om een nationaal staakt-het-vuren te bereiken, humanitaire hulp toegang te verschaffen, terroristen te marginaliseren en door Syriërs geleide onderhandelingen te bevorderen om een grondwet en een democratische regering te krijgen. Maand na maand wogen we de verslechterende omstandigheden af tegen de onzekere voordelen van interventie.

‘Ik ben geen pacifist, maar als een jongeman die in Vietnam vocht leerde ik dat je alles moet doen om je doel op een andere manier te bereiken voordat je een oorlog begint. Diplomatie vereist creativiteit en geduld, buiten de schijnwerpers. Resultaten zijn zelden terug te voeren tot 140 tekens.

‘Maar deze diplomatie heeft een wereld helpen bouwen waarin kinderen meestal gezonder worden geboren, een opleiding krijgen en geen extreme armoede kennen. De nieuwe regering heeft zo enorme voordelen om de vele uitdagingen waarmee deze te maken krijgt aan te pakken. Amerika is de sterkste economische en militaire macht ter wereld en onze diplomatie heeft ons de wind in de zeilen gegeven, onze tegenstanders bewust gemaakt van onze vastberadenheid en onze vrienden achter ons doen scharen.’


Stuur door per e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *